Novinky
Zásilkovna

Nově umožňujeme zasílání zboží také přes Zásilkovnu.

více
Dětské cyklistické tretry DMT skladem

Dětské cyklistické tretry DMT už jsou naskladněné, vybrat si můžete ze všech dětských velikostí 33-36.

více
Novinky a akce e-mailem
Chcete od nás dostávat novinky přímo na svůj e-mail?
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)
Úvod BlogJak vybrat dítěti první kolo?

Jak vybrat dítěti první kolo?

Rozhodli jste se, že váš potomek už je dost starý na to, aby se naučil jezdit na kole? Stojíte teď ovšem před nelehkým úkolem: Jaké kolo mu vybrat? Dětských kol jsou na výběr stovky. Liší se velikostí, značkou, cenou a mnoha dalšími parametry. Jak se v tom tedy vyznat a vybrat to správné První Kolo? Vždyť První Kolo může vztah dítěte k cyklistice poznamenat na celý život, proto jsme se pro Vás rozhodli definovat nejdůležitější faktory při výběru právě toho prvního kola.

Velikost kola (tabulka velikostí dětských kol)

U prvního kola je důležité, aby dítě pohodlně dosáhlo ze sedla přímo na zem a cítilo se tak bezpečně. Pokud vybíráte kolo na internetu a nejste si velikostí jistí, zašlete prodejci délku nohy od rozkroku k chodidlu. Velikost kola se obvykle udává v palcích ['']. Jde o rozměr výpletu kol. Pro první kola je obvyklý rozměr kol 12 palců nebo 16 palců. Neměli bychom kupovat dítěti větší kolo s myšlenkou, že do něj doroste. Když se nebude na kole cítit bezpečně a jistě, brzy na něj zanevře a bude sloužit pouze jako lapač prachu v garáži.


Amulet My First 12 palců Amulet Mini 16 palců

 

Materiál rámu

Dětská kola se nejčastěji nabízejí ve variantách s ocelovým (steel) nebo hliníkovým (alloy) rámem. Ocelový je levnější ovšem také o dost těžší, což dítěti ztěžuje manipulaci s kolem. Proto je určitě lepší volit rám hliníkový.

Vidlice

Pevná nebo odpružená vidlice? Dětská kola (většinou velikost 20 a výše) se zpravidla mírně liší cenou také kvůli tomu, zda nabízejí pevnou nebo odpruženou vidlici. V tomto případě je třeba zvážit, zda dítě v tomto věku bude vůbec kdy projíždět takovým terénem, aby funkci odpružené vidlice využilo. Musíme si uvědomit, že opravdu kvalitní vidlice mnohdy stojí více, než celé dětské kolo a tak se dá předpokládat, že odpružená vidlice na dětském kole nebude ta z nejkvalitnějších a bude tak spíše sloužit jako závaží.

Balanční kolečka

Vyhněte se přídavným kolečkům. Dítě by si při učení zvyklo na to, že je stále něco přidržuje a nácvik správné rovnováhy bude trvat déle. Ideální je, když se před svým prvním kolem dítě již naučilo jezdit na odrážedle. Na kolo pak přechází už s osvojenou rovnováhou a přidá k tomu jen šlapání. Dětská kola velikostí 12,16 se dost často s přídavnými kolečky prodávají. Pokud tedy koupíte kolo s přídavnými kolečky, odmontujte je.

 

Udělali jste si již představu o tom, jak má takové První Kolo vypadat? Pokud stále váháte, uvádíme zde několik tipů od naší oblíbené značky Amulet: Amulet My First 12 Alloy, Amulet Mini 16 Alloy

 

Bezpečnost

Přilby

Nesmíme také zapomínat na bezpečnost. Ta by měla hrát hlavní roli. V první řadě je nutné, aby dítě vozilo kvalitní přilbu odpovídající velikosti (do 18. roku je přilba povinná). Přilba musí dobře sedět, měla by být pro dítě pohodlná, aby jí dítě vozilo rádo. Dbejte hlavně na to, aby byla přilba vždy správně zapnutá. Rozepnuá přilba při pádu z hlavy určitě spadne a dítě nebude chráněno. Také určitě dohlédněte na to, aby dítě nosilo přilbu i na odrážedlech, koloběžkách a také v sedačkách, které jsou připevněné na kole.

 

Reflexní prvky

Dalším věcí pasivní bezpečnosti jsou reflexní prvky. Různé odrazky, reflexní nášivky, odnímatelné pásky jsou samozřejmostí a není jich nikdy dost. V dnešní době se stává běžným i nošení reflexních vest. Ta jde jen těžce přehlédnout.  

 

 


Copyright 2013 - 2024 © MalýCyklista.cz